Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Tribute to...Μichael Myers


1963 Haddonfield Illinois βρισκόμαστε έξω από ένα τυπικό αμερικανικό σπίτι, η κάμερα πλησιάζει στο σπίτι, ακούγονται ομιλίες μέσα από αυτό.Ένας άντρας και μία γυναίκα κουβεντιάζουν και γελάνε καθώς τους παρακολουθούμε από ένα πλαϊνό παράθυρο. Σε λίγο ανεβαίνουν στον πάνω όροφο. Μπαίνουμε μέσα στο σπίτι, βρισκόμαστε στην κουζίνα, ένα συρτάρι ανοίγει και ένα μαχαίρι βρίσκεται ποια στα χέρια ενός αγνώστου. Ο άγνωστος πλησιάζει τη σκάλα γυρνάει πίσω καθώς βλέπει το νεαρό που ήταν μαζί με την κοπέλα να φεύγει από το σπίτι. Ο άγνωστος πλησιάζει ξανά στη σκάλα, την ανεβαίνει, βρίσκει μία μάσκα τη φοράει και ανοίγει την πόρτα ενός δωματίου. Βρισκόμαστε σε μία κρεβατοκάμαρα μία πανέμορφη ημίγυμνη κοπέλα χτενίζει τα μαλλιά της. Γυρνάει μας κοιτάζει…Michael αναφωνεί με έκπληξη. Δεν προλαβαίνει να πει τίποτα άλλο καθώς οι μαχαιριές στο κορμί της διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Michael απομακρύνεται η κοπέλα είναι νεκρή βγαίνουμε έξω από το σπίτι η μάσκα πέφτει και αποκαλύπτεται ο δολοφόνος, ένα εξάχρονο παιδί που κρατάει σφιχτά στα χέρια του ένα μαχαίρι γεμάτο αίματα. Είναι ο Michael Myers και μόλις έσφαξε την αδερφή του.
Έτσι ξεκίνησαν όλα το 1978 όταν ο John Carpenter μας παρουσίασε την ταινία του Halloween και τον ήρωα του Michael MyersH υπόθεση της ταινίας είναι απλή καθώς παρακολουθούμε τις σφαγές που πραγματοποιεί ένας serial killer ο οποίος υπήρξε έγκλειστος σε ψυχιατρικό ίδρυμα μετά από τη δολοφονία της αδερφής του. Μετά από 15 χρόνια καταφέρνει να δραπετεύσει από το ίδρυμα για να επιστρέψει στην γενέτειρα του και να συνεχίσει το δολοφονικό του έργο. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του John Carpenter όπως και η εκπληκτική μουσική της ταινίας.Πρωταγωνιστεί η πιτσιρίκα τότε Jamie Lee Curtis που κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.



Ότι και να πούμε για αυτήν την ταινία θα είναι πραγματικά λίγο.Ο Carpenter γύρισε ένα αριστούργημα με ελάχιστο budget και με την ταινία του κατάφερε να δημιουργήσει την απαρχή για να γυριστούν εκατοντάδες τέτοιου είδους ταινίες τα επόμενα χρόνια. Όλα τα κλισέ που γνωρίζουμε και βλέπουμε στις υπόλοιπες ταινίες με serial killers έχουν τη βάση τους στην ταινία Halloween. Ο δολοφόνος που δεν πεθαίνει ποτέ και που παραμονεύει στο σκοτάδι, ο πιτσιρικάς που βλέπει τον δολοφόνο μα κανείς δεν τον πιστεύει, τα πολύ όμορφα γκομενάκια που μακελεύονται το ένα μετά το άλλο όλα έχουν την αφετηρία τους στην ταινία του Carpenter. Κατατάσσοντας το Halloween στην πιο κλασική slasher ταινία όλων των εποχών.
Η επιτυχία της ταινίας τεράστια κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε άλλες επτά συνέχειες. Έτσι έχουμε το Halloween II (1981), Halloween III Season Of The Witch(1982) μία συνέχεια που δεν έχει σχέση με την υπόθεση της σειράς και στην οποία ο Michael Myers δεν εμφανίζεται ποτέ, Halloween 4: The Return Of Michael Myers(1988), Halloween 5: The Revenge Of Michael Myers(1989), Halloween 6: The Curse Of Michael Myers(1995), Halloween H20(1998), Halloween Resurrection(2002) ενώ το 2007 και το 2009 έχουμε και την κυκλοφορία δύο εκπληκτικών remake από τον Rob Zombie.
Σαν επίλογο αυτού του μικρού αφιερώματος θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του Sam Loomis(είναι ο γιατρός που παρακολουθούσε τον Michael Myers όταν ήταν έγκλειστος στο ψυχιατρείο) Τον παρακολουθούσα για 15 χρόνια να κάθεται σε ένα δωμάτιο κοιτάζοντας τον τοίχο, όχι κοιτάζοντας τον τοίχο, κοιτάζοντας πέρα από αυτόν, κοιτάζοντας αυτή τη νύχτα, απάνθρωπα υπομονετικός, περιμένοντας κάποιο μυστικό, σιωπηλό σύνθημα να τον ξυπνήσει. Ο θάνατος ήρθε στην μικρή σου πόλη σερίφη. Μπορείς είτε να τον αγνοήσεις, είτε να με βοηθήσεις να το σταματήσω” δυστυχώς όμως για σένα γιατρέ και ευτυχώς για μας δεν θα καταφέρεις να τον σταματήσεις ποτέ.

1 σχόλιο:

  1. Πωπω φίλε Φώτη αυτή είναι πραγματικά τρομακτική ταινιάρα... Για μένα πέρα από την τέλεια μουσική που σου μένει αξέχαστη όπως του "Εξορκιστή" είναι αυτό το τρομερό πλάνο 'α προσώπου που ακούγεται η βαριά ανάσα του δολοφόνου ο οποίος τριγυρίζει στα δωμάτια του σπιτιού....Πσσσσ....Πρωτοποριακό!!

    Άσε που την έχω δει πάνω από 10 φορές στη ζωή μου... Κάρπεντερ φορ έβερ... \m/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...